Yoga voor Tieners

Wat leer je bij yoga?

Tieneryoga is gericht op vergroting van lichaamsbewustzijn. Vertrouwen in je lichaam maakt je zelfbewuster, zo kom je beter in je vel te zitten.

Je wordt uitgenodigd de oefeningen met aandacht te doen. Zo verhoog je spelenderwijs jou concentratievermogen. Beter omgaan met afleidingen is dan ook een logisch gevolg van de tieneryogalessen.

Door te luisteren naar de klankschaal oefen je jouw gedachten los te laten. Je wordt dan bewust van de continu stroom van opkomende gedachten en je weet die daardoor weer te laten gaan.

Bij samenwerking- en aanrakingsoefeningen leer je op elkaar af te stemmen en aan te geven wat je fijn en niet fijn vind. Jij weet alleen zelf wat je voelt en dat kan verschillen met een ander. Juist dit besef dat jij dit mag uiten is belangrijk, net als dat een ander dit serieus neemt. Hiermee groeit jouw zelfvertrouwen. Boven dien stimuleert dit een prettige band met de ander en je wordt meer invoelend.

Wat doe je bij tieneryoga?

In de yogaoefeningen zit veel verbeelding. Je doen ‘de kat’ of ‘de slang’ . Je staat als een boom of dobbert (liggend op de rug) op het water. Of je bent zo slap als een kat of zo slap als gekookte spaghetti. Een voorbeeld van samenwerking is met je voeten een ballon doorgeven. Met z’n tweeën samen een brug bouwen vergt veel balans en evenwicht. 

Een zintuigspel is je concentreren op geluiden die je hoort en hoe lang je het geluid van een klankschaal kunt blijven horen. Zo zijn er ook spelletjes/oefeningen waarbij je proeft, ziet en ruikt. Voelen krijgt veel aandacht, bijvoorbeeld door een oefening rechts te doen en dan het verschil voelen met links. Ook te voelen hoe je zit, of hoe je gedragen wordt door je matje waarop je languit ligt, het zijn allemaal voeloefeningen. Ook komt de beweging van de adem in oefeningen aan de orde. 

Je leert ook de zonnegroet, een serie houdingen die je paar lessen achter elkaar krijgt. Als je zin hebt kun je de zonnegroet dan ook thuis blijven doen.

Elkaar aanraken op een respectvolle manier krijgt ook aandacht bij tieneryoga. Eén van de favorieten is het zonnetje. Elkaars rug masseren aan de hand van het verbeelden van weerberichten. 

Tieneryoga is vooral met plezier bewegen, zowel alleen als samen.

Interesse neem dan contact op met Suzan de Vries: 0594-506019, suzan.devries@hetnet.nl 

 

Ervaringen

Tieners die een paar keer een serie lessen hebben gedaan vinden bewegen heerlijk. De ontspanning die daarop volgt willen ze niet missen. Juist de afwisseling met ook nog een samenwerkingoefening vliegt de tijd voorbij. Na een aantal lessen zie je ze meer vertrouwen hebben in hun lichaam en met veel plezier de oefeningen doen.