Sri Ananda

Sri Ananda Jay Ananda Jay Jay Shanti om 

Recensie van The Light of Being CD Sri Ananda Jay Ananda Mantra, an extatisch devotional mantra, van Anandajay, samen met Surrenda en Raju. De cd is te bestellen via www.lightofbeing.org.

Op deze CD staat de Sanskriet mantra: ‘Sri Ananda Jay Ananda Jay Jay Shanti Om’.  Het is een onderdompeling van bijna 80 minuten in een bad van Liefde. Het stroomt, het bruist, het is vol leven en verlangen. Het is een extatisch samen zijn. Het doet me denken aan een uitspraak van een cursist op de yogaopleiding: ‘Yoga is eigenlijk niets anders dan een heerlijke vrijpartij met jezelf’. Inderdaad, de liefde mag stromen, het mag je vullen, het verzorgt je diepste verwondingen, het heelt en het geeft een diepe kracht en inspiratie voor je dagelijks leven.
Helend, verzorgend is deze mantra om vervolgens je te inspireren tot liefdevolle handelingen. Je stroomt over van liefde na het horen van deze CD en de wereld om ons heen heeft het zo nodig om met Liefde besproeit te worden.
Toch kwam ik er achter dat ik de Sri Ananda Mantra minder in mijn gevoel toeliet en ik heb dat vervolgens als een uitnodiging opgevat om me er helemaal in onder te dompelen en ik weet niet of ik het al helemaal kan verwoorden, maar het wordt dan nog prachtiger. Het valt me dan op hoe zorgvuldig Anandajay met de compositie is omgegaan. Het klopt allemaal zo. Ieder instrument, wanneer het ingezet wordt en de opbouw, alles is zo harmonieus.
Wat ik mij ben gaan realiseren, is dat als de muziek heel erg bepaalde diepe gebieden raakt, die ik als luisteraar liever niet aangeraakt wil hebben Ik ben dan in eerste instantie geneigd om te zeggen ‘dat kan beter, dat kan anders’. Als ik die noten dan wel echt toelaat, voel ik een heel diep verlangen. Zo was dat ook met de violen in de Sri Ananda Mantra, ik kon er eerst haast niet naar luisteren, maar toen ik ze wel echt toeliet, kon ik alleen nog maar huilen. Het raakt zo mijn eenzaamheid en mijn verlangen dat het bijna te pijnlijk is, dus gaf ik in eerste instantie liever de violen de schuld! Zo verging het me ook met de gitaarpartij, die nu nog meer diepgang teweegbrengt en de trommels die nu nog meer in mijn buik en bekken weerklinken en het daar nog dieper losmaken.

De CD van de Sri Ananda Mantra heeft alles te maken met toelaten en door je heen laten stromen van het leven. Het begint dan ook met de zoete klanken van het beekje naast Anandajay’s huis. Daar is de toon dan ook meteen mee gezet. Door de langzame, rustige opbouw kun je voelen hoe de levenskracht diep in je wordt wakker geschud, hoe het in de loop van de tijd de ruimte krijgt om als maar meer te gaan stromen. Van diep onder in je buik komt het omhoog borrelen en gaat het als maar meer stromen. Alle chakra’s worden in dat verder omhoog borrelen beïnvloed. Het gaat ook door alle lagen om je ziel heen. Door dat de muziek van buitenaf door de lagen heen gaat, ontstaat er voor de ziel ruimte om door de lagen heen naar buiten toe te komen. Zo komt ‘The Light of Being’ de wereld in!
De rustige opbouw van het eerste deel geeft je de tijd om het toe te laten. De onderliggende tampura klanken op de hele CD brengen een trilling voort tot in iedere cel van je lichaam, waardoor de essentie van de woorden hun weerklank in je kunnen gaan vinden.
Ieder gedeelte, er zijn er 3, heeft zijn eigenheid, terwijl de rode draad duidelijk blijft.
De eerste 20 minuten is het voorzichtig aangeraakt worden: de ouverture, het voorspel. Waarbij de soberheid van de muziek: de tampura en de violen de stem van Anandajay inleiden en ondersteunen.
Dan komen de trommels erbij en wordt het verlangen aangewakkerd om het leven de ruimte te geven. De mantra wordt dan ook met een andere intensiteit gezongen. Surrenda’s stem voegt zich bij die van Anandajay. Heel voorzichtig verandert het voorspel in een samenspel. Waarbij het verlangen steeds meer gestimuleerd wordt. De levenskracht is intenser voelbaar. Vanuit het hart komt er warmte en liefde vrij.
Het hoogtepunt van volledige extase vindt in het derde gedeelte plaats. De samenzang is intenser. De muziek bereikt zijn volheid, alles komt samen. De violen, de gitaar, de drums, de stemmen die met elkaar verweven zijn, alles wordt een. Dit gedeelte helemaal toelaten is best heel spannend. Angst om meegesleept te worden in de extase, angst om overspoeld te raken en het even helemaal niet meer te weten, angst om ten diepste aangeraakt te worden.  De mantra raakt dan echt in een stroomversnelling. Als je echter loslaat dan is er de diepe verbonden vreugde, zo anders dan de luchtigheid waar we aan gewend zijn. Het is zo verbonden met de aarde, zo diep geworteld. Ook is het dan fijn om even helemaal mee te bewegen, ook je lichaam helemaal mag meedoen. Vanuit dat hoogtepunt leidt Anandajay ons dan weer terug naar rustiger water, eindigend bij het beekje waar het allemaal begon..

Het beeld wat na het intens luisteren van deze CD bij mij op komt is hoe mijn lichaam een bedding is waardoor het leven heen mag stromen. Hier en daar is de bedding zanderig en helder en stroomt het leven, het water vloeiend door mij heen. Er liggen echter ook rotsblokken in de rivierbedding, die de stroom van het leven hinderen. Ze vormen met elkaar een stuwdam wat het leven probeert tegen te houden of het in ieder geval probeert te reguleren. Sommige rotsblokken vormen met elkaar zelfs een meertje waar het water in stil komt te staan en het brak wordt. Langs de kant staat mijn ik dan te kijken hoe het water door de beek stroomt en gaat dan lopen sjorren en sjouwen met rotsblokken. In de hoop blokkades op te heffen, de loop van het water, van mijn leven en wie ik ben te veranderen. Mijn hardwerkende ik wordt er doodmoe van, het is niet sterk genoeg om alle rotsblokken te verwijderen of te verleggen. Mag mijn ik eens even uitrusten langs de bedding en zien hoe het leven zelf de rotsblokken glad schuurt, rond maakt en hoe ze uiteindelijk als zandkorreltjes door het water worden meegenomen? Kan mijn ego een stap opzij doen om het grote werk door het leven zelf te laten doen. Daarmee erkennend dat het leven sterker is. Natuurlijk kan het ego nog behulpzaam zijn door praktisch onderhoud aan de rivierbedding te verrichten, zodat bijv. mijn fysieke conditie op peil blijft, maar dat zijn duidelijke, overzichtelijke verantwoordelijkheden. Voor het grote werk is het ego toch echt te klein en te zwak en zal het na een leven lang hard werken uitgeput en eenzaam moeten toegeven dat het niet gelukt is.
Voordat het zover is hoop ik dat deze CD mijn proces zo ondersteunt dat het leven als maar meer door mij geen gaat stromen en het ego de plek krijgt die het verdient en aankan.

Ook deze CD’ vind ik zo mooi en ontroerend, dat ik hoop dat ook hiervan ooit eens een vertolking met een volledig orkest mogelijk mag worden. Wellicht komt dat er nog van als de mantra door velen gehoord, gevoeld en gezongen wordt. Tot die tijd laat ik mij in overgave door deze mantra meegenomen worden naar het diepst van je zijn.

Sabrina van der Berg (15 december 2005)


P.S. Vanavond heb ik het derde gedeelte samen met mijn dochtertje Elisa op bed zitten meezingen. We begonnen heel rustig tegen elkaar aan, maar op een gegeven moment zaten we tegenover elkaar, hand in hand te zingen en te swingen, om weer tegen elkaar stilletjes te eindigen. Heerlijk om zo samen te voelen, te zingen en elkaar diep in de ogen te kijken. Elisa ging helemaal stralen tijdens het zingen. Ontroerend om zo samen te zijn.