Gayatri mantra

Graditue to the cosmic light

Om bhur bhuvah svah
tat savitur varenyam
bhargo devasya dhimahi
dhiyo yonah prachodayat

Recensies van de cd’s uitgekomen in 2006. Cd's zijn te koop via www.lightofbeing.org.

Dit voorjaar zijn er drie nieuwe CD’s uitgegeven door the Light of Being. De samenwerking van Anandajay met Raju en Surrenda heeft weer vier prachtige mantra’s opgeleverd.
Dit keer zijn het twee wereldberoemde mantra’s: de Gayatri Mantra, Om mani padhme om en twee minder bekende Sarvashanti was voor mij helemaal nieuw en Hirdaya Anandajaya die ik al jaren zing, maar die nu in een geheel nieuwe uitvoering is uitgekomen.

Mijn eerste reactie na het luisteren van de cd’s was “Ho, dit is veel te heftig”. Zo geraakt werd ik door het gevoel wat de uitvoering op deze manier van de mantra’s met zich mee brengt. Het is denk ik juist deze kwaliteit en manier van benadering van de mantra’s die deze cd’s zo’n grote bijdrage laten zijn voor de ontwikkeling waarin we allemaal zitten.
De eerste twee cd’s uit 2005 raken het diepste verlangen in ons aan en hoe dat wie wij zijn beïnvloed. Deze nieuwe cd’s gaan duidelijk veel verder. Ze raken het centrum van ons chakra systeem: het anahatha chakra. Niet door de mens aangeraakte trilling is een vertaling van de naam van dit chakra. Door de muziek gaat het hart echter zo open, het komt in zo’n vibratie dat liefde, relatie, licht en vrede eindelijk de ruimte krijgen om de wereld in te stromen.
Join me, give peace a chance is de smeekbede. Mag vrede eindelijk een kans krijgen! Mag het?

Wat deze cd’s zo’n grote bijdrage laten zijn is het gevoel van waaruit gezongen wordt en hoe dit gevoel door de zorgvuldig gearrangeerde muziek weer verder versterkt wordt. De mantra’s zijn bekend, het effect van hun alsmaar herhalende werking ook. Echter het gevoel dat nu hier aan toegevoegd is maakt dat ze van een heel andere orde zijn geworden. Het durven loslaten en mee durven gaan op het gevoel van de zanger, dat is de uitdaging waarvoor deze cd’s ons stellen. Hebben we voldoende moed om mee te gaan naar het prachtige gebied waartoe we worden uitgenodigd?  Is ons verlangen zo groot dat we niets anders meer willen?

Het doet me denken aan de beroemde worden van Nelson Mandela: “Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness, that most frightens us.”  Is het mogelijk om niet door onze angst bepaald te worden, maar geeft het diepe verlangen de moed om het licht in ons zelf de ruimte te geven?

De Gayatri mantra is om het ontluiken van het licht langzaam en voorzichtig in ons toe te laten.  Anandajay begrijpt dat we bang zijn voor het licht, omdat we vertrouwder zijn met geslotenheid en daarom bang zijn om open te gaan.
Het is als de lentebloesem teer, zacht maar o zo verlangend om open te gaan voor het uitnodigende lentezonnetje. Om voorzichtig open te gaan daar worden we toe uitgenodigd. Het intro raakt de trilling van ons verlangen naar het licht. Dan komt de zachte uitnodiging: de woorden komen rustig gesproken tot ons. Mag die kwaliteit in ons gaan ontwaken? Dat is de vraag terwijl de mantra langzaam herhaald wordt. Bij iedere herhaling nog indringender.
Vanuit dat verlangen ontspruit dan de bloemstengel, gaandeweg zingend ontstaat de bloem en ontvouwd het als meer blaadjes om het licht toe te laten, te ontvangen, er door aangeraakt en gestreeld te worden. Zoals de lentezon de bloesemblaadjes zacht met zijn warmte beroerd.
Het is het zachte voorzichtige genieten wat deze mantra zo mooi maakt.
Zo ontroerend. Het is fijn dat de gevoelens niet te veel opgezweept worden, dat het een zachte uitnodiging en van daaruit het liefdevol bezingen is van het gevoel om zo open te zijn voor het licht.
Het muzikale gedeelte halverwege voelt ook aan als wiegen in het gevoel dat is ontstaan, langzamerhand wordt de drum dan iets indringender. De muziek neemt je een volgende fase van de mantra mee in. Het verlangen van ziel roept door de zachte vrouwenstem. Zo ontstaat de mogelijkheid om het gevoel van dankbaarheid, van devotie voor het licht te bezingen en erin te vertoeven. Wat een groot geschenk!
Een laatste versnelling maar ook verfijning van de muziek brengt ons naar het dankgebed voor het licht, de mantra’s van de zonnegroet, waarin ieder aspect van het licht genoemd en geëerd wordt. Daarmee ook het licht in ons zelf in ieder aspect van ons zijn.

Uit de begeleidende tekst van Anandajay’s ervaring met deze mantra wordt duidelijk vanuit welke diepe bewogenheid, diepe aangeraaktheid deze cd gemaakt is. Iedereen is tevens uitgenodigd om zijn of haar eigen ervaring te hebben met de Gayatri mantra, om voor je eigen beelden en gevoelens open te staan.
Het is aanrader om de mantra vaker achter elkaar te draaien omdat het gevoel van dankbaarheid dan steeds duidelijker vorm krijgt en je uiteindelijk het echt als een volledig dankgebed ervaart.