Bronnen van inspiratie

Schrijvers en hun boeken die een grote inspiratie voor mij zijn.

Marianne Williamson, schrijfster van ´Terugkeer naar Liefde´. Al 16 jaar is een citaat van haar voor mij een hele belangrijke inspiratie. De tekst is ooit door een grote organisatie verspreid als zijnde een deel van de inaugurale reden van Nelson Mandela. Hieronder tref je de volledige tekst in een worddocument aan. Mag het je inspireren!

Paul Ferrini is net als Marianne Williamson een schrijver die zich door de Cursus in Wonderen heeft laten inspireren. Zijn boekje ´Wijsheid voor iedere dag` heeft me vaak geholpen. Een van de belangrijkste teksten die ik ook vaak aanhaal is die van 7 november: ´De lamp of de lampenkap: Wij zijn stuk voor stuk bakens van licht die zich verbergen onder lampenkappen in verschillende kleuren en maten. en we hebben altijd de keuze of we het licht in elkaar willen zien, of ons druk willen maken om de lampenkap. Mensen die van je houden zien het licht in jou, die richten zich niet op de schaduwen die je werpt.´ 

Deepak Chopra is een levend voorbeeld van dat mediteren je helpt om ongelofelijk veel werk te verzetten. Zijn oeuvre is natuurlijk onuitputtelijk en vaak heb ik er bevestiging in kunnen vinden voor wat ik zelf ervaren heb. Zijn pogingen om eeuwenoude wijsheid vanuit de yoga, ayurveda en andere oosterse tradities toegankelijk te maken voor een groot publiek zijn zeer succesvol. Daarnaast heeft hij een link weten te leggen met de moderne wetenschap, die menig scepticus zal weten te overtuigen.

Een uitspraak van de Dalai Lama over dat niet iedereen zich hoeft te bekeren tot het Boeddhisme, maar zoveel mogelijk het, God/liefde/vrede, in zijn of haar eigen geloofstraditie mag zien te vinden, heeft mij altijd weer aangezet om een link, een herkenning, een gelijke basis te vinden tussen de geloofstradities hier en uit het Oosten. Belangrijke schrijvers hierin zijn voor mij Harold Kushner, Eugene Drewermann, Anselm Grun en ds. ter Linden.

Alle prachtige woorden ten spijt het moet voor mij wel toepasbaar zijn in het dagelijkse leven: als moeder, als partner, als dochter, als vriendin, als buurvrouw. Een groot filosoof die tevens de link naar de dagelijkse praktijk heeft gemaakt is Ken Wilbur. Samen met zijn vrouw, heeft hij het boek Overgave en Strijd geschreven, over hun ervaring met kanker en het ziekteproces. Filosofie en een harde dagelijkse werkelijkheid samen gebracht en naar geleefd.

Naast de geschriften van de Dalai Lama zijn o.a. Jon Kabat Zinn en Jack Kornfield diegene die mij kennis hebben verschaft over het Boeddhisme, de meditatietechnieken en de psychologische kant er van.

Mijn nieuwste bron van inspiratie is Jed McKenna een schrijver die met een ongelofelijke humor onze spiritualiteit vanuit een gehele nieuwe invalshoek belicht. Spirituele Verlichting? Vergeet het maar!, Spirituele Incorrecte Verlichting en dan ook nog Spirituele Oorlogvoering een triologie die je aan het denken zet, die je vooral ook aan zet om je eigen verantwoordelijkheid te nemen, zelf na te denken en je eigen proces ter hand te nemen.

Hieronder tref je een aantal documenten aan met teksten die inspirerend zijn om eens enige tijd op te hangen en tot helemaal tot je te nemen. Heel veel plezier er mee! 

Bijgevoegde documenten

Word document Our deepest fear is.doc
Marianne Williamson
Word document Bill Murray.doc
Volg je droom
Word document Indianenvader.doc
Wie ben je
Word document Jullie zijn mijn vrienden.doc
de betekenis van Pasen