Yoga sutra's

De Yoga Sutra's zijn tussen 200-400 jaar v.Chr. geschreven of in ieder geval verzameld door Patanjali. Patanjali was een yogi of staat voor een verzameling van yogi's die de wijsheid die yoga genoemd wordt vereeuwigd hebben in wat we nu kennen als de Yoga Sutra's. Het is geschreven in het Sanskriet en door de eeuwen heen zijn er vele commentaren, uitleggingen en vertalingen van verschenen.

Mijn studie van de Sutra's is begonnen met de meditatieve vertaling van Anandajay 'Het hart van yoga' en de uitgebreide uitleg van dr. I.K. Taimni. Recentelijk zijn daar de vertaling/uitleg van Geshe Michael Roach en het prachtige boek van BSK Iyengar 'Light on the Yoga Sutra's from Patanjali' bijgekomen.

Uiteindelijk kan ik natuurlijk alleen wat ik zelf ervaren heb overdragen. De sutra's zijn voor mij van essentieel belang om mijn eigen ontwikkeling te stimuleren en om te herkennen wat er gebeurt tijdens mijn meditaties en yogabeoefening.

Deze lange traditie over het functioneren als mens is nog steeds van grote waarde voor ons in de 21ste eeuw.

Yogas citta-vrtti-nirodah - Yoga om de wervelingen van de geest tot rust te laten komen

Tada drashtuh svarupe'vasthanam - om zicht te krijgen op wat je werkelijk bent

vrtti sarupyam itaratra - los te komen van allerlei interpretaties en identificaties

Zo beginnen de sutra's.

Om verderop vele richtlijnen te geven voor een goede ontwikkeling richting een liefdevol, mededogend mens-zijn. De stappen van meditatie helder omschrijvend. Zo wordt het beoefenen van yoga niet iets wat je overkomt, maar wat je zelf helder kunt herkennen en keuzes in kunt maken.