Informatie over yoga

Wat is yoga?

Yoga betekent verbinding. Verbondenheid voelen met je lichaam, met je ziel, met de mensen waar je contact mee hebt, met de natuur. Kortom: een relatie met jezelf en de wereld om je heen.

Wat doet yoga?

Er treden vanzelf veranderingen op als je bewuster van je lichaam bent en hoe je met jezelf en de wereld om je heen omgaat. Activiteiten die teveel spanning opleveren ga je niet meer of anders doen. Je luistert naar de signalen van je lichaam, hoe subtiel ook. Een passend antwoord geven op die signalen is de uitdaging.

Een voorbeeld: je hebt behoorlijke nek- en rugklachten. 'Ontspan toch eens' is dan vaak het advies. Maar daar zit het nou juist: of je weet niet hoe je moet ontspannen of als je gaat ontspannen doet het juist nog meer pijn. Begeleiding vanuit yoga om te ontspannen is om onnodig doorzetten en volhouden bewust te worden en er mee op te houden. Het contact met jezelf en je lichaam geeft vertrouwen, stabiliteit en kracht om de dingen te doen die je echt wilt doen.

Voor veel mensen is actieve sportbeoefening in een team of individueel een te zware belasting geworden voor hun lichaam. Yoga helpt dan uitstekend om terug in vorm te komen, lenigheid te vergroten en op een subtiele, aandachtige wijze de lichamelijk condite te verbeteren. Het is niet competitief gericht, maar iedere les lever je dus wel een prestatie binnen je eigen fysieke mogelijkheden. Hierdoor is voor velen yoga nog de enige mogelijkheid om hun fysieke, en daarmee tevens psychische, welzijn te verbeteren. Een ander aspect van yoga-beoefening is het bewezen is dat zware fysieke prestaties, ook op competitie gebied, juist verbeteren door yoga.