Yoga bij De Bron

Yoga bij De Bron is een wijze van yoga beoefening waarbij je terug gaat naar je basis: je lichaam. Om dan door verdere bewustwording je energie te voelen, de gevolgen van je handelen en denken gewaar te worden in je lichaam. Je lichaam te laten verzachten door er liefdevol accepterend mee om te gaan. Zodat je je steeds verder bewust wordt van diegene die ervaart en het totaal waar we deel van uitmaken.

Hatha yoga is de eerste stap: het lichaam zo goed mogelijk verzorgend door oefeningen, een bewuste adembeweging en een zo diep mogelijke ontspanning. Bewust  te zijn van de tegenstellingen in ons en in de wereld om ons heen. Hatha betekent zon (ha) en maan (tha).

Het gaat om de vereniging van de tegenpolen in jezelf. De balans te vinden tussen lichaam en geest, denken en voelen en tussen de buitenwereld en jezelf. Om te ervaren hoe de tegenpolen: licht en donker onlosmakelijk met elkaar een geheel vormen. Het steeds bewuster worden van de gevolgen van je handelen, gewoon weerspiegeld in je lichaam: hoe aandachtig laat je je been zakken, hoe rustig masseer je je onderrug door er over heen te rollen. Om je lichaam en daarmee jezelf als geheel met steeds meer toewijding en zorg te behandelen. Zodat je uitingen, je inzichten steeds harmonieuzer worden, steeds meer in overeenstemming komen met wie je werkelijk bent. 

Yoga is te zien als en boom, onszelf te zien als een boom, zoals B.K.S. Iyengar het prachtig beschrijft. De basis gevormd door hoe we met onszelf en de wereld om ons heen omgaan: de wortels en de stam van de boom. De houdingen en ademstroom als de takken en bladeren van de boom, het bewust worden van wat we allemaal via onze zintuigen waarnemen, de levenskracht die er door heen stroom, de vruchten die de boom draagt en het totale bewustzijn: van de kruin tot aan de wortels.

Bij De Bron staat de conditie van de wervelkolom: de souplesse, de doorstroming, de flexibiliteit in veel houdingen centraal. De doorstroming door het centrale zenuwstelsel, de verzachting van de rugspieren of juist de verbetering van de spierkracht in de rug hebben een weldadige werking op ons algehele welzijn. De openheid van onze energiecentra, de verbetering van de conditie van organen en de rust in de hormoonspiegel zijn dan gevolgen van de hatha yoga houdingen.

De basis van Yoga bij De Bron wordt gevormd door de vereniging van yogadocenten erkende opleiding Hara, voorheen de universele yoga opleiding, en de Light of Being. Deze basis is verder uitgebreid met mindfulness, Tibetaanse hart yoga zoals door Geshe Michael Roach wordt onderwezen en verdere nascholingen zoals healing in de Kundalini traditie. 

Relevante links

http://geshemichaelroach.com

http://www.jackkornfield.com/

http://www.fritskoster.nl/

http://loveyourhumandesign.com

http://www.jovianarchive.com/

http://www.lightofbeing.org

http://www.yogaopleidinghara.nl

http://www.bewustgroningen.jouwpagina.nl